Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavi szörnyek

 Kraken

colossal_octopus_by_pierre_denys_de_montfort.jpgA kraken, vagy más néven Leviathán, tengeri mondák szüleménye. A lény egy hatalmas polip több szemmel. Ha valaki belenéz a szemébe, a kraken irányítása alá kerül. A hiedelem szerint hajókat támad meg. Mivel zöld szemei vannak, a hajósok utazás során irtóztak a zöld színtől.A Biblia szerint a Leviathán egy hatalmas sárkány, aki a vizekben élt. Egy sárkány, akinek hatalmas agyarai vannak, tüzet okád, és amerre elúszik, felforr a tenger vize. Farkát fogai között tartja, így veszi körül az óceánt. Olyan büdös, hogy maga sem tudja elviselni, ezért néha az édenkert virágait szagolgatja. Nem iszik mást, csak a Jordán vizének azt a részét, amely egy földalatti csatornán át ömlik a tengerbe.

A bibliai idézet szerint Isten megöli Leviathánt.

„Ama napon meglátogatja az Úr kemény, nagy és erős kardjával Leviatánt, a futó kígyót, a keringő kígyót, és megöli a sárkányt, amely a tengerben van.” (27.1)

Mások szerint a Leviatán a teremtéskor pusztult el:

Jahve horoggal felrántotta mélyből, lekötözte a nyelvét, orrlikait nádszállal átdöfte, állkapcsát tövissel átszúrta..

Mivel a Leviatán óriási nagy volt, a horgok, nádszálak és tövisek sem lehettek éppen közönséges méretűek.

Mokele-mbembe

381px-mokele-mbembe_ill_artlibre_jnl.pngMokèlé-mbèmbé jelentése lingala nyelven „az, aki megállítja a folyókat”.[1] A lény kriptid, létezése nem bizonyított, legendája a Kongó-medence környékéről ered.[1][2] Időnként élőlényként utalnak rá, időnként szellemként. Több eredménytelen expedíció indult a Mokèlé-mbèmbé nyomainak felkutatására.[1] A próbálkozások számos könyv és dokumentumfilm témáját adták.

A Kongó környéki hagyományok szerint az élőlény egy szárazföldi növényevő, mérete egy kisebb elefántéhoz vagy egy nagyobb vízilóéhoz hasonló. Az állítások szerint a Télé tó környékén található,[1], szereti a mély vizet, és a helyi szóbeszéd szerint kedvenc helyei a folyókanyarulatok.[1]

Az állat külső jegyeinek leírása nagyon változatos. Egyes legendák szerint elefántszerű teste, hosszú nyaka, farka és kis feje van, ez alapján hasonlíthat a kihalt sauropodákhoz.[1] Más leírások szerint inkább elefánthoz, rinocéroszhoz, más jól ismert állatokhoz hasonlít. Általánosságban szürkésbarna színnel jellemzik. Némely legendákban, mint például Boha faluban, inkább szellemként írják le, mint hús és vér élőlényként.

Roy Mackal biológus – aki két sikertelen expedícióban is részt vett az élőlény felkutatására – úgy véli, valószínűleg a Mokèlé-mbèmbé egy hüllő.[2] Mackal szerint az összes élő hüllő közül az iguana és a varánuszfélék állnak a legközelebb ehhez a lényhez, bár 5-9 méteres hosszúságával a Mokèlé-mbèmbé bármely létező hüllő méretét túlszárnyalná.[2]

A BBC/Discovery Channel Congo című 2001-es dokumentumfilmjében interjút készített egy törzs számos olyan tagjával, akik egy rinocérosz fotóját a Mokèlé-mbèmbével azonosították.[3] Az afrikai orrszarvúnak egyik fajtája sem honos a Kongó-medencében, és a Mokèlé-mbèmbé talán egy mitológia és a népi hagyományok egy keveredésének eredménye csak abból az időből, amikor még éltek orrszarvúk arrafelé.

Storsjöodjuret

01.jpgA Storsjöodjuret (ejtsd: sztúrsőújűret) egy állítólagos tavi szörny, amely a 74 méter mély Storsjön (svédül: Nagy tó) nevű tóban él Észak-Svédországban, Jämtland tartományban. Az odjur szó szörnyet jelent, így a nevet Nagytavi Szörnynek fordíthatjuk.

A lény leginkább egy kígyóra vagy egy vízi hüllőre hasonlít, pikkelyes, kutyafejszerű feje van. A szemtanúk állítása szerint 6 méter hosszú, kígyószerű testével úszik a vízen.

A teremtmény első leírása 1635-ből való, a helybeliek szörnnyel kapcsolatos legendáit, megfigyeléseit ekkor írta le először Mogens Pedersen lelkész. A szörny a 19. században már valóságos szenzációnak számított Svédországban, maga II. Oszkár király is támogatta a lény elfogását, így bizonyítva létezését. Több mint százszor látták már a szörnyet a tóban, ám hitelt érdemlő tudományos bizonyíték eddig még nem került elő a szörny létezéséről.

1986-ban Jämtland megye közigazgatási testülete a Storsjöodjuretet veszélyeztetett fajként határozta meg és védettséget írt elő a szörnyre. 2005-ben azonban egy próbaper révén lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról a lény.

Van-tavi szörny

inarticle-b-nuu3a5vchq.jpgA Van-tavi szörny (törökül: Van Gölü Canavarı) egy állítólagos tavi szörny, melyet 1995-től kezdve többször is láttak a Van-tóban, Kelet-Törökországban. Több mint 1000 ember állítja azt, hogy látta már a szörnyet, mely állítólag 50 méter hosszú. A szemtanúk beszámolói szerint a szörny hasonlít a Plesiosaurusra és az Ichthyosaurusra, melyek még a kréta időszakban kihaltak. A török kormány hivatalos tudományos kutató csoportot is küldött a helyszínre, hogy a lény nyomát keressék, de a kutatás sikertelen maradt.

1997-ben Unal Kozaknak, aki a Van városi egyetemen tanít, sikerült filmre vennie a tavi szörnyet. Élményeiről könyvet is írt.

Van városában egy 4 méter magas szobrot emeltek a tavi szörnynek, amely ma is látható a városban.

A szkeptikusok szerint az egész tavi szörny történet kitaláció, és csak azt szolgálja, hogy a régió turisztikai vonzerejét egy kicsit

Tiancsi-tavi szörny
lake-tianchi-monster.jpgA Tiancsi-tavi szörny a Tiancsi-krátertóban élő tavi szörny, melynek létezését tudományos bizonyítékok nem támasztják alá. A tó a Csengbek hegységben fekszik, Jilin provinciában, Kína és Észak-Korea határán.

* 1903-ban látták először a szörnyet. A hatalmas bölényszerű teremtmény három embert megtámadott, de hat lövés után a lény visszamerült a vízfelszín alá.
* 1962-ben több száz helybéli látta, amint két hatalmas lény üldözte egymást a tó felszínén.

A beszámolók szerint a szörnynek emberfejszerű feje van, ami egy kb. 1,5 méter hosszú nyakon foglal helyet. A nyaka körül körbefut egy fehér sáv, a bőre szürke és sötét színű. Fején kisebb szarvak vannak.

Nahuelito

nahuelito.jpgA Nahuelito Argentínában, a patagóniai Nahuel Huapí-tóban élő tavi szörny, melynek létezését tudományos bizonyítékok eddig nem támasztják alá. A helybéli indián őslakosok már időtlen idők óta hiszik azt, hogy a tóban egy hatalmas méretű teremtmény él. A 20. század elején a legenda újból életre kelt, miután 1922-ben beszámolók jelentek meg argentin lapokban a lény létezéséről, különböző szemtanúk beszámolóiról. Az állítólagos szörnynek a Nahuelito nevet adták. A szemtanúk és az őslakosok beszámolói alapján a szörny leginkább egy plezioszauruszhoz hasonlítható.

A Buenos Aires-i Állatkert kutatói kutatást végeztek a tónál, hogy megtudják, hogy valóban egy prehisztorikus állatfaj él-e ott, ám semmilyen bizonyítékot nem találtak létezésére.

A 60-as években újból az érdeklődések homlokterébe került Nahuelito, egyesek szerint ezzel csak a térségben folyó nukleáris kutatásokat akarták elfedni.

A 90-es évek végén egy ismeretlen fotográfus által készített képek jelentek meg a szörnyről. (lásd itt: Fotók a szörnyről?)

Manipogo

manipogo.jpgA Manipogo a Manitoba-tóban (Manitoba, Kanada) élő tavi szörny, tudományos bizonyíték nincs a létezésére. A szemtanúk 1908-ban látták először a lényt. Az állítólagos teremtményt 1957-ben nevezték először Manipogónak, nevét a Brit Columbia tartomány tavi szörnye, Ogopogo után kapta.

A beszámolók szerint nagyon hasonlít az Ogopogóhoz, egyes szemtanúk szerint kígyószerű lény, kerülete kb. 30 cm, a vízfelszín feletti testének hossza 3,6 méter, mások szerint lófejszerű feje van. Számos púpszerű képződmény látható a szörnyön.

A legtöbb ember, aki látta, arról számolt be, hogy egyszerre több vízben úszó lényt is látott egymás mellett, lehetséges, hogy csoportban élnek, mint a cetek és a delfinek.

* 1948-ban C. P. Alric egy több mint 6 láb hosszú lényt látott kiemelkedni a tóból. A lény nem evilági hangon sikoltott.
* 1957-ben Louis Belcher és Eddie Nipanik hatalmas méretű kígyószerű lényt láttak a tóban.
* 1960-ban a Stople házaspár egy "hüllőszerű bestiát" látott elúszni a csónakuk mellett. Ugyanebben az évben 20 ember látta, amint a víz felszínén feltűnt egy "nagy hüllő". Néhány héttel ezután 17 ember látta a szörnyet a tó strandjának partjáról.
* 1962-ben Richard Vincent és John Konefell a tavon horgásztak, amikor egy hatalmas, óriás kigyóra emlékeztető lény úszott el a csónakuk mellett. A teremtményről fényképet is készítettek.

Selma

Selma egy tavi szörny, kriptida, ami egyes beszámolók szerint, Norvégiában a Seljord-tóban él. A teremtmény lóangolnára hasonlít,szemtanúk a 18. század óta számolnak be létezéséről. Emberre soha nem támadt.

A nagy nyilvánosság számára akkor lett ismert a Seljord-tavi szörny, amikor Halvor J. Sansdalen folklorista a könyvében beszámolt arról, hogy a tó körüli falvak lakosai rendszeresen látnak a vízben egy úgynevezett „tavi lovat”. A kutató Seljorának nevezte el a szörnyet, a Selma nevet Jan Ove Sudberg svéd önjelölt felfedező és kriptozoológus – aki számtalanszor próbálta elkapni a lényt, eredménytelenül – adta a lénynek. A helyiek Seljord ormnak nevezik.

* 1880 körül – Gunhild Bjørge helybéli falusi asszony a tó partján mosta a ruháit, amikor egy közel 1 méter hosszú kígyószerű teremtmény mászott ki a vízből. Az asszony ijedtében felkapta a mosáshoz használt fapálcák egyikét és lesújtott a lényre, amit kettévágott. A hátsó része visszacsusszant a tóba, a lény elülső része a parton maradt. Számos helybéli nézte meg a maradványokat.

* A Fjøllguten egy kisebb hajó volt, ami rendszeresen szállított utazókat a tavon 1874 és 1924 között, egy ilyen kirándulás alkalmával Torjus Kåsi és Tor Hauge urak látták, amint egy nagy termetű állat úszik el a hajó alatt.

* 1963. augusztus – Az alábbi leírás a szörnyről az Aftenposten újságban jelent meg egy szemtanú észleléséről: Walther Berg kerékpártúrán vett részt a Seljord-tónál, késő éjszaka érkezett meg a tóhoz. A szabadban akart éjszakázni, ám észrevett egy kisebb csónakházat és ott töltötte az éjszakát. Másnap korán reggel ébredt, kiment megnézni, hogy milyen idő lesz, és ekkor vette észre, hogy egy hatalmas állat emelkedett ki a vízből. Kígyószerű teste volt, aránytalanul kis feje, hosszát 30 lábra becsülte meg.

* 1975 – Olav Juvkås postás egy nyári napon a tó mellett vitte ki a csomagokat autóval. A kocsi ablakán kinézve pillantotta meg a tóban a mintegy 5 méter hosszú, angolnaszerű állatot, mely tekergőzve haladt előre a vízben. Kékesfekete színű volt, a feje kiemelkedett úszása közben.

* 1996 – Két férfi a tavon horgászott, mikor hirtelen egy kígyónyakú, lófejű teremtmény emelkedett ki a vízből. A nyak és a fej együttes hosszát 10 lábban becsülték meg. A lénynek fekete szeme volt. Másodpercek után újból elmerült a tóban.

* 2001 – Két ember a tópartján pillantott meg egy kígyószerű teremtményt. Miután közeledni kezdtek felé, a lény visszacsusszant a tóba. Hosszát 40 lábra becsülték a szemtanúk.

Kapcsolódó témák:

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.