Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szörnyek

hidra.jpgA szörnyek fantáziabeli, illetve mitológiai lények.

Szörnynek nevezzük egyrészt az olyan állatszerű lényeket, melyeket extrém, groteszk vagy esetlen, és általában ijesztő külső jellemez, továbbá viselkedésüket is az agresszió és pusztítás jellemzi - az ókortól egészen a napjainkig számtalan, félig-meddig komolyan vett legenda, elbeszélés és fikciós történet szól olyan lényekről, melyek óriási termetűek és embert esznek (szfinx, sárkányok, hárpiák stb.), vagy éppen csápjaikkal megragadják és a mélybe rántják a hajókat (kraken), esetleg csak óriási termetűek, de mindig kisiklanak a tüzetesebb kutatás elől (Loch Ness-i szörny). A szörnyekről szóló legendák gyártása mind a mai napig tart (chupakabra), az ilyesfajta lényekkel foglalkozó áltudományt ma kriptozoológiának nevezik.
Szörny(eteg)nek nevezzük, illetve nevezték régen a súlyos testi eltéréssel (két fejjel stb.) született embereket is. Nem volt ritka, hogy az ilyen gyermekeket, esetleg a szülőket is, a közösség azonnal elpusztította.

Sokan azt állítják, hogy láttak olyan lényt, ami szörnynek nevezhető. Érdekes fotók is napvilágra kerültek, melyeken ijesztő vagy éppen vicces dolgok mutatkoztak meg. A szörnyek sokféle formában megjelennek könyvekben, filmekben. Vannak vízben bújkálók, mások erdőkben, dzsungelekben rémítik meg a bámészkodókat, jönnek az űrből is és sok ember azt mondja, láthatatlanok.

Kapcsolódó témák:

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.