Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mumus

mumus-50a4ac76e1e9dbe331010e65.jpgA mumus vagy bubus a magyar néphiedelmben gyerekeket ijesztgető láthatatlan lény. Legtöbbször a sötétséggel hozzák összefüggésbe, de magáról az alakjáról nincs leírás, más népek hiedelem világában sem. Bizonyos feltevések szerint azért nincs róla sehol alaki leírás mert mindenki számára saját félelmeinek megtestesítője. Rosszindulatú szellemlény.

A köznyelvben:

A köznyelvben máig is gyermekek fenyegetésére használják, például „Ne sírj, mert elvisz a mumus”, „Hallgass, mert jön a mumus”.

A néphiedelem más nevekkel is illeti a mumust: ismert elnevezése még: illetve a „zsákos ember”, a Bákász vagy bakurász, míg Erdélyben Drakulagrófot emlegetik a rossz gyerekeknek.

Irodalomban:

Stephen King A mumus című novellájában is megjelenik. A főszereplő gyerekeit öli meg. Az író „fekete nyálkás, madárijesztő-fejű valami”-ként írja le hosszú karmokkal.

A Harry Potter és az azkabani fogoly című könyvben is szerepel, később a Harry Potter és a Tűz Serlegében, Harry Potter és a Főnix Rendjében is. A mumus egy olyan lény, ami azt az alakot veszi fel, amitől a vele találkozó legjobban fél. A varázslat ellene Commikulus (a könyvben Commikulissimus), közben arra kell gondolni, hogy mi tehetné viccessé a mumust, és a varázslat kényszeríti ennek megjelenítésére. A mumust a nevetés üldözi el. Ha egyszerre többen veszik körbe, összezavarodik és akkor a legkönnyebb elpusztítani.

 Kapcsolódó témák:

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.