Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mammut

mammut.jpgA Mammut vagy Masztodon az emlősök (Mammalia)osztályának az ormányosok (Proboscidea) rendjébe, ezen belülamasztodonfélék (Mammutidae) családjába tartozó kihalt nem.

A Mastodon nem fajai hatalmas agyarú elefántszerű állatok voltak. Ázsiában, Afrikában,Európában, Észak- és Közép-Amerikában éltek az océnolig kortól a holocén elejéig, vagyis ezelőtt 33,9 millió – 11 000 évvel. Enem legújabb és legismertebb képviselője az amerikai masztodon.

Megtévesztőek egyes, a Gomphotheriidae családba tartozó nemek nevei, mivel a „-mastodon” tag azokban is szerepel — mint például a Stegomastodénában is. A Gomphotheriidae család azonban közelebbi rokona volt az elefántfélék, mint a masztodonféléknek.

A család egyetlen neme a Mammut — és ez név magyarul megtévesztő, mert a mamutra utal: a névhasonlóság ellenére a azonban mamutok nem a masztodonokhoz, hanem az elefántok családjába tartoztak.

A Mammut nem fajai hasonlítanak a többi ormányosra, így az elefántfélékre, azon belül a mamutokra is, életmódjuk alapvetően különbözött azokétól: a masztodonok (Mammut sp.) a magasabban elérhető leveleket fogyasztották, a mamutok (Mammuthus sp.) pedig legeltek.

Megjelenésük:

Habár a Mammut-fajok méretben és megjelenésben hasonlítottak az elefántokra és mamutokra, nem álltak ezekkel szoros rokonságban. Egy fontos különbség, hogy az elefánt zápfogainak rágófelületét keskeny zománctaréjok borítják, míg a masztodonét kerek gumók sorai.images.jpg Különbség a masztodon és mamut közt nem csak a fogakban volt: a masztodon koponyája nagyobb és laposabb, a csontváza pedig robusztusabb. A masztodon ugyanakkor nem rendelkezett a mamutra jellemző finom alsó szőrzettel. Agyara akár az 5 méteres hosszúságot is meghaladhatta, és majdnem egyenes állású volt, szemben a mamutéval, amelynek íves agyara volt.

Lelőhelyek:

A legkorábbi masztodonmaradványt a Kongói Demokratikus Köztársaság találták meg és 40 millió évesnek becsülték. Egyéb lelőhelyek találhatók a következő országokban: Anglia, Németország, Hollandia,Észak-Amerika, Románia és Görögország északi része.

Kapcsolódó témák:

  • Nincsenek,de még sok más érdekességet találhatsz a honlapon.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.